Resim Hakkında
Resim’in Serüvenine baktığımızda Antik ve birçok medeniyetlerdeki yeri nedir acaba? Mağara dönemi ve ilkel dönemlerde resim çok önemli yer tutarken, Antik döneme gelince resim hemen hemen yok gibidir. Avusturalya yerlilerinde (Aborjiinler) , Orta Asya Şaman kültüründe resim önemli bir araçtır.
Medeniyetlere gelince Maya, Girit ve Mısır hariç diğer medeniyetlerde resim yer almaz. Neden acaba? Özellikle Mısır’daki duvar resimleri Nil’in görünümleri, Nil’in yaşamı resmedilir. Bir de Firavunun aile hayatı ve yaşamı resmedilir.
Antik Yunanistan’da heykel okulları vardır. Çok önemli heykeller yapılmıştır. Resim yok gibidir. Bu dönem medeniyetin beşiğidir. Böyle büyük medeniyetlerde özellikle Antik Yunan’da her şey sorgulanırken sanatın ve kültürün içinde neden resim yoktur?
Yunanlıların görüşleri ressamın gereksiz, resmin ise yararsız olduğuna inanırlar. Çünkü heykel gibi görkemli değil, mermer gibi dayanıklı değil. Bir şeye yaramazlar çünkü sanat ve sanat eserleri önce yararlılıktan doğar. Mağara devrindeki duvar resimleri gibi. Av resimleri, hayvan resimleri, avları kolaylaştırmak veya cinleri kovmak gibi. Kısacası Antik dönemde bütün yapıların anıtsal özelliği vardır, bu nedenle resim gereksizdir.
Düşünürlerin Sanat Hakkında Görüşleri
Baudelaire: İmgelem yeni bir dünya yaratır.
Rodin: Sanatçıgörünüşlerin altındaki iç gerçeği görür.
Alain: İnsan ancak çalışarayaratır.
Benjamin: Sanat yapıtı, içinde doğduğu koşullardan bağımsız değildir. Sanat yapıtı biriciktir. Yok olmaya yargılı ya da yok olmuş yerlerin ve zamanların belleğidir.
Hume: Beğeni, estetik alanda sağladığı yararın ötesinde, toplumun temellerinden biridir.
Kant: Doğal bir güzellik güzel bir şeydir. Sanatsal güzelliğe gelince, bir şeyin güzel canlanmasıdır.
Hegel: Estetik güzel sanatın felsefesidir.Doğal güzelliği dışlar.
Merleav-Ponty: Resim gerçek olanın imgesel dokusunu göze sunar.